Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner...

---

Våren är här, deklarationerna likaså. Det senaste från skatteverket är att fler oannonserade kontroller kommer att utföras... 

Regeringen fortsätter kampen mot svartarbete. I vårbudgeten avsätts ytterligare sju miljoner för att ge Skatteverket möjlighet att göra oannonserade arbetsplatskontroller.

I dag, måndag, presenterades vårbudgeten, eller vårändringsbudgeten som den egentligen heter. Den sista budgeten regeringen lägger innan valet. En av delarna rör svartarbete och Skatteverkets möjligheter att arbeta för att minska svartarbetet.

Regeringen beräknar att staten förlorar omkring 65 till 70 miljarder årligen som en följd av att människor jobbar svart och inte betalar skatt. Svartarbetet snedvrider också konkurrensen på marknaden och nu vill regeringen se en förändring.

När höstbudgeten presenterades fick Skatteverket 18 miljoner extra för sin kontrollverksamhet. Detta utökas nu med ytterligare sju miljoner och stärker därmed myndighetens budget för oannonserade arbetsplatskontroller med 40 procent.

I en intervju med DN reagerar finansminister Magdalena Andersson starkt på att en av fem arbetsgivare i särskilt utsatta branscher har uppgett att de behöver tumma på reglerna för att klara konkurrensen.

– Den här typen av verksamheter och illojal konkurrens riskerar att slå ut de företag som gör rätt för sig och betalar skatt och kollektivavtalsenliga löner. Det kan vi inte acceptera, vi behöver de företagen och jobben, och vi behöver skatteintäkterna för att kunna finansiera bra skolor, förskolor och omsorg för våra äldre, betonar Magdalena Andersson, i intervjun med DN.

Vid oannonserade arbetsplatskontroller kontrollerar Skatteverket bland annat personalliggare. Från och med 1 juli i år utökas kravet på personalliggare. Då kommer inte bara restauranger, byggarbetsplatser och frisörer omfattas utan även kropps- och skönhetsvårdsverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt fordonsserviceverksamhet att omfattas.

Samtidigt införs också krav att arbetsgivaren månadsvis redovisar lön, skatt och avgifter för varje anställd på individnivå, i stället för att redovisa skatteavdrag och arbetsgivaravgifter en gång per år.

De nya reglerna för redovisning av arbetsgivardeklaration införs i två steg. 1 juli 2018 ska företag som i dag för personalliggare och har fler än 15 anställda redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå. 1 januari 2019 börjar reglerna gälla övriga arbetsgivare – och berör totalt 400.000.

Charlotta Marténg, publicerad av tidningen Resultat. 

Läs mer: Regeringens vårbudget

---

GDPR 

Snart är den här... GDPR nya lagen som ersätter PUL!  

Till våra kunder så kommer vi att skicka ut nya uppdragsbrev digitalt, dels för att spara på miljön, dels för att vi ska säkerställa att vi har fått in avtalen från er kunder. Det är viktigt för oss att efterleva den nya lagen som snart träder i kraft och att vi också säkerställer att våra kunder förstår och samtycker kring detta. Utöver det anser vi att det är viktigt att du ska känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.  Vi skyddar den information som du anförtror oss med, samt följer de lagar och regler som finns för att skydda din integritet.

---

Kom med bakom kulisserna och följ oss på sociala medier!