Lucka 15 - Vad händer 2018?

---

Fortsatt positivt 2018 

Det är mycket vi hittar på plussidan under 2018. Sverige har fortfarande en fortsatt god ekonomisk tillväxt och runt om i hela världen ser man denna positivism. Tillväxten i euroområdet var i fjol den högsta sedan 2010. Till detta så har också arbetsmarknaden visat på starka siffror där sysselsättningen ökade med ungefär 2 procent under 2017.   

Under 2018 ser vi att tillväxten på den svenska ekonomin kommer få fortsatt draghjälp av den starka internationella tillväxten. Får Internationella valutafonden rätt kommer världens BNP växa med 3,7 procent. Snabbast växande land i världen under 2018 beräknas bli Bhutan, störst är däremot Indien som förespås få ett blomstrande år.   

Men visst är det också en del saker att oroa sig för. Nära ligger Storbritanniens utträde ur EU, där ingen riktigt vet utfallet. En bit bort fortsätter Nordkorea att provocera och hårda ord fortsätter hagla från USA och President Trump. Dessutom växer oron i världen kring Kinas växande inflytande i världsekonomin. Runt om i världen sätter man upp hårdare regler och tullar för att handla och göra affärer med Kina. 

---

Händer runt om i världen 2018

- Irland kommer att rösta om att ta bort sitt konstitutionella förbud mot abort. 

- Flera Nederländska flygplatser blir helt vindkraftsdrivna. 

- Donald Trump kommer släppa in 45 000 immigranter under 2018 vilket är 65 000 mindre än när Barack Obama satt på presidentposten. 

- Argentina välkomnar ledare från väldens största ekonomier till G-20-mötet i Buenos Aires. 

- Sydkorea välkomnar världens idrottsutövare till OS i PyeongChang. Spännande inslag kommer vara dom två konståkare som Nordkorea skickar. 

- Kina kommer inviga Asiens första vertikala skog, vilket är två torn fyllda med träd i hopp om att bekämpa föroreningar. 

- Indien kämpar för att elektrifiera alla hushåll på landsbygden. 

- I sommar får vi Svenskar anledning att hålla tummarna och vända våra blickar åt öster då fotbolls VM går av stapeln i Ryssland. 

- Lagom när chipsen är uppätna, läsken uppdrucken och rösten har kommit tillbaka så är det dags för oss  Svenskar att i september bege oss till vallokalerna för val. 

---

Orden vi kommer bekanta oss med under 2018

 

Lär er dessa ord, för de kommer mer och mer höras och skrivas om. Snart kommer det rent av bli pinsamt att fråga, så därför kommer vi också att gå ner mer på djupet om några av dessa ord. 

Blockchain (mer i lucka 19)

AI (artificial inteligens mer i lucka 19)

E-sport

GDPR (mer i lucka 18)

5G (2018 är då året 5G blir verklighet)

Följ oss gärna på sociala medier!