Lucka 20 - En fin gåva

---

Gåvor i juletid 

Dan före dan före dan före dopparedan! Många av oss kommer få en fantastisk jul med fina julklappar och mat i mängder. Men det är också en tid för reflektion och där vi försöker komma ihåg dom som kanske inte kan äta sig mätta, eller dom som desperat försöker hitta en trygg plats. Det är en tid då vi gärna ger mer till andra och då hjälporganisationer får in mängder av initiativ och bidrag. 

Mängder med hjälporganisationer finns därute och det kanske snarare är svårt att välja vilken organisation man ska bidra till. Känn med hjärtat, vilken verksamhet som tilltalar dig. Kanske brinner du för miljön, eller kanske för utsatta barn, eller vill hjälpa flyktingar? 

En bra tumregel att hålla sig till är att organisationen i fråga har ett 90-konto. Det vill säga ett plusgiro, eller bankgiro som börjar med 90. Dessa organisationer har blivit godkända av Svensk Insamlingskontroll och är under tillsyn. Det är med andra ord en kvalitetsstämpel och uppfylls inte kraven så kan 90-kontot återkallas. En riktlinje är att minst 75% av insamlingsmedlen måste gå till ändamålet. 

Gåvor till organisationer är inte längre avdragsgilla, varken för privatpersoner eller företag. 

---

Akelius initiativ

En snackis i media under december har varit Roger Akelius fantastiska initiativ. I slutet på november meddelade han att samtliga insamlade medel under december månad till Läkare utan gränser skulle dubblas från hans sida. Målet är att samla in mer pengar än vad man lyckades med 2004 efter Tzunamin då Sverige samlade in cirka 200 miljoner kronor. 

Mellan den 1 - 9 december kom det in 20 miljoner, Akelius själv verkar ta det med ro och i DI ger han följande uttalande: ”Underbart, folk vill hjälpa. Härligt att folk tycker det ska 'svida' för mig”, säger Roger Akelius.

Dagens Industri gör nu en serie om Akelius samt om andra bolag som också är med och bidrar, detta kan man följa, antingen på #mittbolagbidrar.  Eller gå in och läsa på länk: http://www.di.se/amnen/mitt-bolag-bidrar/

---

Baker Tillys bidrag

Vi på Baker Tilly vill ju självklart också vara med och bidra, vårt nätverk har i år valt att satsa på en organisation som heter Giving People i Sverige. Här får man chansen att ge till dom i vårt samhälle som kanske inte har mat på bordet, eller hela kläder på kroppen. 

Giving peoples hemsida är här: http://www.givingpeople.se/ge-hjalp/ där kan du gå in och anmäla initiativ, skänka pengar, eller kläder eller varför inte skänka det finaste av allt, din tid! 

Följ oss gärna på LinkedIn